Saturday, March 19, 2011

Tebröd

Underbart goda till kvällsteet.

Källa: Egen bild

Ingredienser

5 dl mjölk
1 dl linfrön
1,5 dl havregryn
50 g jäst
2 dl lätt crème fraiche
1 tsk salt
3 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
10 dl vetemjöl

Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrön och havregryn. Låt den svalna.

Värm 2 dl mjölk till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll lite av mjölken över. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken, gröt, crème fraiche, salt, sirap, bakpulver och nästan allt mjöl. Arbeta till en smidig det.

Låt jäsa övertäckt ca 40 min. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en 2,5 cm tjock kaka. Ta ut runda kakor ca 8 cm i diamter och lägg på bakplåtsklädda plåtar. Nagga bröden och jäs ytterligare 15 min.

Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 12 min. Låt svalna på galler.

No comments: